Ανάλυση για την “Δημόσια Διαβούλευση” από τον J. Fishkin, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, από τις εργασίες στο 8ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» τον Ιούλιο του 2005.
«Ποιος ομιλεί εκ μέρους του λαού; Τι είδους γνώμες εκπροσωπεί; Αυτά είναι τα δύο βασικά ερωτήματα τα οποία κάθε δημόσια διαβούλευση θα πρέπει να απαντήσει. Θέλοντας να το καταφέρω αυτό, εδώ και κάποια χρόνια απασχολούμαι σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζω “Διαβουλευτική δημοσκόπηση”, το οποίο βασίζεται σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό απαντήσεων σε αυτά τα δύο ερωτήματα.
H Διαβουλευτική δημοσκόπηση είναι η στατιστική μελέτη ενός τυχαίου, αντιπροσωπευτικού δείγματος απαντώντων, η οποία όμως διεξάγεται και πριν και αφότου έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στις δημόσιες διαβουλεύσεις για ένα θέμα. Προσπαθεί να απεικονίσει τη γνώμη του λαού πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αν είχε το κίνητρο να αποκτήσει καλύτερη πληροφόρηση και να στοχαστεί πάνω στα διάφορα επιχειρήματα. Αυτή η νέα μέθοδος δημοσκόπησης είναι αναγκαία επειδή το κοινό στη συντριπτική πλειονότητά του δεν είναι καλά ενημερωμένο για πολύπλοκα πολιτικά θέματα. Πέραν τούτου, οι απόψεις που εκφράζονται στις συμβατικές δημοσκοπήσεις μπορεί να μην είναι αληθείς. Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν να απαντήσουν “δεν γνωρίζω” και τείνουν να επιλέγουν τυχαία μία απάντηση.
Με τη Διαβουλευτική δημοσκόπηση μπορούμε να μάθουμε ποια είναι η άποψη της ενημερωμένης κοινής γνώμης πάνω σε ένα θέμα και άρα ποια είναι η αντιπροσωπευτική λαϊκή φωνή, κάτι που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά στη χάραξη δημόσιας πολιτικής».
Ο κ. Τζέιμς Σ. Φίσκιν είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
No comments:
Post a Comment