ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤH ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Η επιλογή ενός υποψηφίου είναι μια κορυφαία διαδικασία άσκησης του δημοκρατικού μας δικαιώματος.

Και είναι η σημερινή προσπάθειά μας, μία πρωτιά σε όλο τον κόσμο, εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα, όπως είπε και ο Παύλος Τσίμας, μια μέθοδος όμως, με επιστημονικό τρόπο, που δίνει την εξουσία ουσιαστικά σ/ εσάς.

Δεν θα μιλήσω πολύ, αλλά θα πω δυο λόγια για το σκεπτικό μας, διότι σήμερα είναι η δική σας μέρα, είναι η μέρα του πολίτη, είναι η μέρα που διαβουλεύεστε και στο τέλος αποφασίζετε. Εμείς θα σεβαστούμε τη δική σας απόφαση. Και είμαι σίγουρος, ότι θα την σεβαστούν και όλοι οι υποψήφιοι και υποψήφιες.

Δίνουμε το δικαίωμα, αλλά δίνουμε και την ευθύνη σ/ εσάς για το μέλλον αυτής της περιοχής, του Αμαρουσίου.

Μια πόλη που πριν από λίγους μήνες φιλοξένησε το μεγαλύτερο γεγονός της ανθρωπότητας. Μια πόλη με πολλές προοπτικές, αλλά και με πολλές δυσκολίες λόγω και αυτής της ανάπτυξης.

Είχα κι εγώ την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μερικές από τις ομάδες διαβούλευσης και να ακούσω και τις δικές σας σκέψεις, τους προβληματισμούς σας γύρω από το Μαρούσι, αλλά και γενικότερα γύρω από την πολιτική.

Και ίσως, αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον απ' αυτή τη διαδικασία με την οποία θέλουμε να φέρουμε τον πολίτη στο επίκεντρο, διότι η δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο δοκιμάζεται. Η αξιοπιστία των πολιτικών, το ενδιαφέρον για την πολιτική, το αν αισθάνεται ο πολίτης ότι ακούγεται, ότι ακούγεται η φωνή του, το αν αισθάνεται ο πολίτης, ότι και πριν, αλλά και μετά τις εκλογές έχει το δικαίωμα να ακουστεί και να συνεχίζει να αποφασίζει, να συναποφασίζει, να τον σέβεται κάθε αρχή, η δημοτική αρχή, η νομαρχιακή αρχή, η κάθε κυβέρνηση.

Εμείς μ' αυτή τη διαδικασία θέλουμε να πούμε, ότι ξαναζωντανεύουμε τη δημοκρατία εδώ, σ' αυτό τον τόπο, σ' αυτή τη χώρα, που γέννησε τη δημοκρατία και αυτό είναι το χρέος μας. Είναι μια παράδοσή μας για την οποία είμαστε περήφανοι, αλλά είναι και μια παράδοση την οποία μπορούμε να μεταφέρουμε και να βοηθήσουμε σε έναν παγκόσμιο προβληματισμό.

Γι' αυτό είπα, ότι είναι πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο. Και μάλιστα, στη Σοσιαλιστική Διεθνή στην οποία είμαι Πρόεδρος, αυτή η διαδικασία θα είναι μια ευκαιρία διαπαιδαγώγησης και άλλων κομμάτων ανά τον κόσμο για νέους τρόπους δημοκρατικής συμμετοχής, διαβούλευσης και ουσιαστικής συναπόφασης από τον πολίτη.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τη συμμετοχή σας, γιατί ξέρω ότι οι Κυριακές σ' αυτή την πολύ πιεσμένη ζωή που έχουμε στις πόλεις, είναι πολύτιμες για τις οικογένειές μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί ως ενεργοί πολίτες, που νοιάζεστε, θα πρωταγωνιστήσετε σ' αυτή τη διαδικασία.

Βεβαίως, για τη σύνδεση αυτής της διαδικασίας με τη δημοκρατική παράδοση από την αρχαία Ελλάδα, θα μας μιλήσει και ο Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος έχει συμβάλει με τον Τζέιμς Φίσκιν και τους συνεργάτες του από την Καλιφόρνια σ/ αυτήν την προσπάθεια. Ευχαριστούμε όλη την επιστημονική ομάδα, όπως και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, την Περιφερειακή Επιτροπή, τη Νομαρχιακή Επιτροπή, τη Δημοτική Οργάνωση βεβαίως, που συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της διαδικασίας.

Θέλω να υπογραμμίσω το αδιάβλητο αυτής της διαδικασίας. Τηρήθηκαν στο ακέραιο όλες οι αρχές και οι κανόνες της δεοντολογίας, που αρμόζουν σε μια ύψιστη δημοκρατική λειτουργία.

Θέλω επίσης, να ευχαριστήσω και τους υποψηφίους που εμπιστεύτηκαν το Κίνημά μας και εκτίθενται σ/ αυτή τη δημοκρατική δοκιμασία, ενώπιόν σας.

Εσείς θα αξιολογήσετε τους υποψηφίους, εσείς θα αποφασίσετε στο τέλος. Θα βρίσκομαι και εγώ εδώ, για να παρακολουθήσω αυτές τις διαδικασίες.

Φίλες και φίλοι, δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, αλλά θέλω να τονίσω ότι, εμείς πιστεύουμε στην αποκέντρωση της εξουσίας, στην αναβάθμιση της δημόσιας ζωής, σε ένα κράτος δικαίου, κράτος δημοκρατικό, σε μια πολιτεία δημοκρατική, στην οποία ο πολίτης πια θα έχει το λόγο.

Μ' αυτή την κορυφαία διαδικασία κάνουμε μια μεγάλη τομή και μια νέα αρχή, μια διαδικασία πρότυπο και με εμβέλεια όχι μόνο για το Μαρούσι, όχι μόνο για την Ελλάδα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χαίρομαι που συμμετέχω κι εγώ παρακολουθώντας, όπως και πολλοί άλλοι, αυτή τη διαδικασία.

Σας εύχομαι καλή διαδικασία και «καλό βόλι».

Να είστε καλά.
http://www.pasok.gr/portal/gr/63/35169/7/7/1/showdoc2.html